Ελληνική Γονιμότητα Magna Mater: Μια αγκαλιά για τα υπογόνιμα ζευγάρια
Η υπογονιμότητα δεν είναι ντροπή… Είναι μια ιδιοτροπία της φύσης που έχει λύση!
Οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνονται 25-30% ανα κύκλο θεραπείας και τα οποία είναι ανάλογα με τα ποσοστά ενός γόνιμου ζευγαριού.
300.000 χιλιάδες ζευγάρια σήμερα υποφέρουν από υπογονιμότητα, ένα νούμερο εξαιρετικά υψηλό, δεδομένης της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα.
Μιλήσαμε με την κ. Πέρσα Τζεφεράκου, πρόεδρο του σωματείου Ελληνική Γονιμότητα Magna Mater, του οποίου βασικός στόχος είναι η ψυχολογική –κυρίως- στήριξη των ζευγαριών με προβλήματα γονιμότητας.
– κ. Τζεφεράκου πείτε μας, τι ακριβώς είναι το σωματείο Ελληνική Γονιμότητα Magna Mater και πώς βοηθά σε περιπτώσεις ζευγαριών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν.
Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που βοηθά με πολλούς τρόπους, θα έλεγα, τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Η στήριξη που προσφέρει στους συνανθρώπους μας είναι ψυχολογική, αλλά και η μεσολάβηση για οικονομική βοήθεια, με προσφορά δωρεάν εξωσωματικής γονιμοποίησης από κάποια κέντρα ή επιδότηση ύψους 1.000 ευρώ. Επίσης, το ζευγάρι εδώ θα βρει ψυχολόγους που θα του προσφέρουν βοήθεια αφιλοκερδώς, αλλά θα συναντήσει και άλλους ανθρώπους με τους οποίους θα μοιραστούν το πρόβλημά τους, θα βρει η ψυχή τους έναν τόπο όπου θα νιώσει ζεστασιά.
– Πόσους αφορά το πρόβλημα;
300.000 υπογόνιμα ζευγάρια. Ο αριθμός είναι μεγάλος, αλλά έχουμε τη χαρά να βλέπουμε περίπου το 2-3% των ζευγαριών που υποβάλλονται σε εξωσωματική να κρατά στο τέλος της προσπάθειας το μωράκι τους στην αγκαλιά τους.
– Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες της υπογονιμότητας;
Στα συνήθη αίτια υπογονιμότητας περιλαμβάνονται: Προβλήματα από το σπέρμα , που συνήθως φορούν τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, παθήσεις του τραχήλου, παθήσεις της μήτρας, προβλήματα από τις σάλπιγγες (απόφραξη, συμφύσεις), ενδομητρίωση.
– Ποιες συνθήκες την επηρεάζουν (θετικά ή αρνητικά);
Και ο αέρας που αναπνέουμε. Σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία, αφού σήμερα οι γυναίκες πιάνονται σε μία πολύ μεγάλη παγίδα. Μπρος στο κυνήγι της επαγγελματικής καταξίωσης ξεχνούν να γίνουν μητέρες. Αλλά και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνεύματος, εργασιακό περιβάλλον). Επομένως θετικά βοηθούν ένας κανονικός τρόπος ζωής, χωρίς καταχρήσεις.
– Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθούν;
Εξαρτάται πάντα από το πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Σήμερα για παράδειγμα τα προβλήματα που αφορούν στη μορφολογία του σπέρματος ξεπερνιούνται ευκολότερα. Πάντως, το σημαντικότερο για την επιτυχία είναι το πείσμα του ζευγαριού. Είναι δύσκολο μια γυναίκα που έχει τεράστια θέληση και υπομονή να μην πετύχει σήμερα να μείνει έγκυος.
– Πού κυμαίνεται το οικονομικό κόστος; Είναι αποτρεπτικός παράγοντας;
Στις 3.000-4.000 ευρώ. Το ΙΚΑ εγκρίνει μόνο τέσσερις προσπάθειας για κάθε ασφαλισμένη. Κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ανά τετράμηνο και σε διάστημα μικρότερο από δώδεκα μήνες. Φυσικά κα ιπολλά ζευγάρια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Εμείς προσπαθούμε πολύ σε αυτή την κατεύθυνση, να βοηθήσουμε να πραγματοποιηθεί μία εξωσωματική.
Σωματείο Ελληνική Γονιμότητα Magna Mater
Παναγή Τσαλδάρη 38 – Τ.Κ. 172 34, Αθήνα
τηλ. 210 9011706