Παγκόσμια Μέρα Γονιμότητας: Από το πρώτο παιδί του σωλήνα ως σήμερα

Παγκόσμια Μέρα Γονιμότητας: Από το πρώτο παιδί του σωλήνα ως σήμερα

Κατά 30% έχουν μειωθεί οι γεννήσεις στην Ελλάδα λόγω κρίσης.Το 15% των Ελλήνων έχουν πρόβλημα να κάνουν παιδί. «Καμπανάκι» σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Γονιμότητας.

pagkosmia-mera-gonimotitas-apo-to-prwto-paidi-tou-swlina-ws-simera

   Κατά 30% έχει επιφέρει μείωση στις γεννήσεις στη χώρα μας η κρίση σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις γιατρών που εργάζονται σε μαιευτήρια.

΄Οχι μόνο γιατί οι γυναίκες δεν κάνουν παιδιά, αλλά και γιατί εξαναγκάζονται σε εκτρώσεις, παρότι θα ήθελαν ένα μωρό. Ακόμα και μια έκτρωση κοστίζει για την ανασφάλιστη γυναίκα 300 ευρώ και γι’ αυτό  το λόγο πολλές καταφεύγουν σε φάρμακα διακοπής της κυήσεως στο σπίτι, τα οποία παίρνουν χωρίς παρακολούθηση.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας σήμερα και το θέμα είναι επίκαιρο:

 

Μεγάλο πρόβλημα των καιρών της κρίσης είναι η  υπογονιμότητα των σύγχρονων ζευγαριών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, σχεδόν το 15% των ζευγαριών είναι υπογόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συλλάβουν, ακόμα κι εάν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο, ή περισσότερο. Στα μισά περίπου από τα ζευγάρια αυτά, η μη επίτευξη σύλληψης σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα. Ασθένειες, τραυματισμοί, χρόνια προβλήματα υγείας, επιλογές του τρόπου ζωής, και άλλοι παράγοντες μπορούν να εμπλακούν στην αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Από το «πρώτο παιδί του σωλήνα» μέχρι σήμερα…

 

Σχεδόν 40 χρόνια έχουν περάσει από τότε  γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο, όπως ονομαζόταν  τότε, «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν στις 25 Ιουλίου 1978. Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σ’ όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.

 

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας αποτελεί μία πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT). Η Ελλάδα είναι η 20η χώρα στο κόσμο που συμμετέχει στη δράση της ACT International.