Αληθινή Ιστορία

γράφει η Γιάννα Τριανταφύλλη

Η Πέρσα Τζεφεράκου, στα 42 της χρόνια, κρατά στην αγκαλιά της τα δίδυμα αγοράκια της, ηλικίας 9 μηνών. Είκοσι χρόνια προσπαθειών και 21 απόπειρες εξωσωματικής γονιμοποίησης της έδωσαν τελικά την ευτυχία. Έτσι αφιερώθηκε στις γυναίκες που θέλουν αλλά δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν παιδιά. Όταν ο γιατρός μου μου ανακοίνωνε ότι και αυτή η προσπάθεια είχε αποτύχει νόμιζα πως θα τρελαθώ. Είναι σαν να βιώνεις το θάνατο του παιδιού σου ξανά και ξανά.

Παντρεύτηκα πριν από 20 χρόνια και όπως όλες οι κοπέλες ήθελα πολύ ν’ αποκτήσω ένα παιδί. Ο καιρός περνούσε και, όταν διαπιστώσαμε με το σύζυγο μου ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα, απευθυνθήκαμε σε ειδικούς γιατρούς. Τότε μας είπαν πως μόνο με εξωσωματική γονιμοποίηση θα μπορούσα να μείνω έγκυος.

Ένιωσα να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου. Τότε, πριν από 20 χρόνια, η εξωσωματική στην Ελλάδα ήταν ακόμη στα σπάργανα και όχι μόνο τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά αλλά και το κόστος κάθε προσπάθειας δυσβάσταχτο. Τι μπορούσα να κάνω όμως; Δεν είχα άλλη επιλογή. Από κει ξεκίνησε ο αγώνας μου, που κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια».

«Έκανα μία προσπάθεια, δύο, τρεις…. Ήταν όλες αποτυχημένες. Στη 10η προσπάθεια πια ένιωσα να με εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μου. Περνούσαν και τα χρόνια και είχα αρχίσει να απελπίζομαι. Όπως μου είχαν πει και οι γιατροί, ο χρόνος, όπως για κάθε γυναίκα στη θέση μου, ήταν η μεγαλύτερη απειλή. Όσο πιο μικρή είναι μια γυναίκα τόσο πιο εύκολα μπορεί να μείνει έγκυος. Έσφιξα λοιπόν τα δόντια και συνέχισα τις προσπάθειες. Στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν έκανα τη μία προσπάθεια μετά την άλλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έγινα ράκος σωματικά και ψυχολογικά. Ρωτούσα και ξαναρωτούσα τον άντρα μου γιατί να συμβαίνει αυτό σε μένα, γιατί να μην μπορώ να έχω και γω μέσα στο σπίτι μου τα παιδικά χαμόγελα και τις παιδικές φωνούλες που τόσο λαχταρούσα;»

Θετικά…νέα.

«Κάθε φορά που μου ανακοίνωνε ο γιατρός ότι και αυτή τη φορά δεν πέτυχε η προσπάθεια, νόμιζα πως θα τρελαθώ. Είναι σαν να βιώνεις το θάνατο του παιδιού σου, ξανά και ξανά, όσες είναι και οι αποτυχημένες προσπάθειες. Από την άλλη, αισθάνεσαι εντελώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν θέλεις τίποτα, τα πάντα γύρω σου και μέσα σου κινούνται γύρω από αυτό το παιδί. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν περνούν τα χρόνια και βλέπεις ότι μεγαλώνεις και αρχίζουν να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Δεν το έβαλα κάτω όμως. Συνέχισα τις προσπάθειες, κατόρθωσα να σταθώ και πάλι στα πόδια μου. Έλεγα, “Πέρσα, συνέχισε, θα τα καταφέρεις. Δεν έχεις κάποια αρρώστια.. Πολλές άλλες γυναίκες ήταν στη θέση σου και τελικά τα κατάφεραν. Θα τα καταφέρεις και συ…”. Το άφησα τελικά για λίγο καιρό και μετά μάζεψα όσο κουράγιο μου είχε απομείνει και με την προτροπή του γιατρού ξαναπροσπάθησα. Είχα περάσει τα 40 πια και ήξερα ότι ήταν ή τώρα ή ποτέ. Πλησίαζαν Χριστούγεννα και περίμενα τα αποτελέσματα. Ήμουν συνηθισμένη άλλωστε επί 20 ολόκληρα χρόνια να ακούω μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι, από συνήθεια πια και χωρίς κανέναν εν-
ενθουσιασμό, περίμενα και αυτή τη φορά τα κακά μαντάτα. Όταν λοιπόν μου ανακοίνωσε ο γιατρός ότι το τεστ είναι θετικό, δεν το πίστεψα. Είπα, κάποιο λάθος θα έγινε και μου έδωσαν τα αποτελέσματα άλλης γυναίκας. Μόνο όποια γυναίκα έχει βιώσει αυτό το Γολγοθά, μόνο όποια γυναίκα έχει συρθεί πάνω σε φορεία και έχει κλάψει νύχτες ολόκληρες, μόνο αυτή η γυναίκα μπορεί να καταλάβει τι ένιωσα εκείνη την ημέρα…»«Κι όμως, ήταν αλήθεια. Το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα και γω, μέσα σε λίγες στιγμές, μεταμορφώθηκα σε άλλον άνθρωπο, μεταμορφώθηκα -επιτέλους- σε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη γυναίκα, σε μια μέλλουσα μητέρα. Για μένα αλλά και για το σύζυγο μου ήταν η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μας και πιστεύω πως όσο ζούμε δεν θα αναβιώσουμε ποτέ τόσο δυνατά συναισθήματα, τόσο έντονη ευτυχία. Η χαρά μας έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν, πηγαίνοντας ν’ ακούσουμε την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, είδαμε στο μόνιτορ των υπερήχων να χτυπάνε δύο καρδούλες! Περίμενα δίδυμα! Βγήκα από το γραφείο του γιατρού και παραπατούσα σαν μεθυσμένη. Μεθυσμένη από την απρόβλεπτη ευτυχία. Από εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα δεν έχει περάσει μια στιγμή που να μην ευχαριστώ το Θεό για το δώρο που μου έκανε, που δικαίωσε τον αγώνα μου, έναν αγώνα που κράτησε σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια».ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
Το Σωματείο Γονιμότητας Magna Mater προσφέρει σε 2 αναγνώστριες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας μια ευκαιρία στη μητρότητα δωρίζοντας 2 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όσες ενδιαφέρεστε θα πρέπει να επικοινωνείτε με τα γραφεία του Σωματείου Γονιμότητας Magna Mater, Παναγή Τσαλδάρη 38, τηλ.: 210-9011706, 210-9710085. Το Σωματείο, αφού εξετάσει την κάθε περίπτωση μεμονωμένα ώστε αυτή να πληρεί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση και βεβαιώσει ότι οι πόροι του ζευγαριού δεν είναι ικανοποιητικοί που να μπορεί να αντεπεξέλθει στα απαιτούμενα έξοδα της μεθόδου, θα προβεί σε κλήρωση των δύο γυναικών .