Ο Γολγοθάς της εξωσωματικής

Η απόκτηση παιδιού είναι το μεγάλο όνειρο της Μαρίας Μαγάκη. Ύστερα από 11 χρόνια γάμου και πέντε αποτυχημένες απόπειρες εξωσωματικής, η 39χρονη Μαρία ελπίζει ότι το όνειρο θα ευοδωθεί στην έκτη της προσπάθεια.

«Το κράτος λέει μεγάλα λόγια για την υπογεννητικότητα, αλλά κάνει ελάχιστα»

Μαρία Μαγάκη: «Το κράτος, αντί να είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια σου να κάνεις παιδί, βάζει διαρκώς εμπόδια και συνδράμει με ψίχουλα…»

 

Έξι χρόνια πριν, όταν άρχισα την πρώτη μου προσπάθεια, δεν φανταζόμουν πόσο ψυχικό σθένος θα χρειαζόμουν στην πορεία. Ύστερα από πέντε απόπειρες μπορώ να πω ότι ζεις την κάθε αποτυχία σαν ένα μικρό θάνατο. Χρειάζεσαι στήριξη, βοήθεια και ενθάρρυνση για την επόμενη προσπάθεια σου. Αν έχεις ένα στέρεο οικογενειακό περιβάλλον, είσαι τυχερή. Γιατί το κράτος, αντί να είναι αρωγός και συμπαραστάτης, βάζει διαρκώς εμπόδια και συνδράμει με ψίχουλα».

«Το κράτος λέει μεγάλα λόγια για την υπογεννητικότητα, αλλά κάνει ελάχιστα»

Σε ιδιωτική. Η Μαρία είναι υπάλληλος στον Δήμο Αθηναίων και ο άνδρας της δουλεύει σε κρεοπωλείο. Και τις πέντε προσπάθειας τους να αποκτήσουν παιδί τις έκαναν σε δύο διαφορετικά ιδιωτικά κέντρα. Είχαν προηγηθεί δύο γυναικολογικά χειρουργεία. «Το μέσο κόστος κάθε προσπάθειας ήταν 3.500 ευρώ χωρίς τα φάρμακα. Το ασφαλιστικό ταμείο μου επέστρεφε… 150 ευρώ κάθε φορά. Συνολικά, έχουμε ξοδέψει έως τώρα 17.000 ευρώ, ποσό απίστευτα μεγάλο για ένα μισθοσυντήρητο ζευγάρι…» λέει.

Σε Δημόσιο. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει η Μαρία Μαγάκη, δεν είναι να εξοπλίζεσαι κάθε φορά με την απαραίτητη δύναμη για μια νέα προσπάθεια, αλλά να εξασφαλίζεις πρώτα απ’ όλα το απαραίτητο ποσό: «Ελπίζω ότι έως τον χειμώνα θα είμαστε έτοιμοι οικονομικά και ψυχικά για το επόμενο βήμα! Αυτή τη φορά σκέφτομαι να δοκιμάσω την τύχη μου σε δημόσιο νοσοκομείο. Το κόστος μάς έχει εξουθενώσει. Το κράτος λέει μεγάλα λόγια για την υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά κάνει ελάχιστα για τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί»!

Μία στις τρείς. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σε παρόμοια θέση, αφού μόλις 30%-35% των γυναικών που καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχει επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια. Η ηλικία παίζει ρόλο στην επιτυχία ή όχι της προσπάθειας, αλλά όχι τόσο καθοριστικό όσο οι παθολογικοί παράγοντες που επιβάλλουν την εξωσωματική. Σε 40% των περιπτώσεων οι λόγοι επιτυχίας ή αποτυχίας αφορούν τη γυναίκα, επίσης σε 40% αφορούν τον άνδρα, ενώ στο 20% των περιπτώσεων οι λόγοι παραμένουν ιατρικά αδιευκρίνιστοι.

Αυτό που έχει να συστήσει η Μαρία Μα¬γάκη σε αυτές τις γυναίκες, μετά και την εμπειρία που αποκόμισε στον Σύλλογο Magna Mater που δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει υπογόνιμα ζευγάρια, είναι «να προχωρούν και να προσπαθούν όσο αντέχουν οικονομικά και ψυχολογικά, όχι παραπάνω. Να μην το βάζουν κάτω από την πρώτη προσπάθεια, αλλά και να μην “υποθηκεύουν” και την ίδια τους τη ζωή».

Ψυχοφθόρος διαδικασία, Η ζωή για μια γυναίκα είναι ωραία, είτε έχει παιδί είτε όχι. Αυτό πιστεύει η Μαρία – είναι ο δικός της τρόπος να ξεπερνάει τις δυσκολίες και να προχωράει. Η διαδικασία της εξωσωματικής είναι τόσο ψυχοφθόρος, που «μπορεί να δέσει ή να χωρίσει ένα ζευγάρι. Το ψυχικό κόστος για τη γυναίκα είναι απίστευτα μεγάλο. Η χειρότερη περίοδος είναι όταν τελειώνει η προσπάθεια και αρχίζουν οι δύο εβδομάδες της αναμονής μέχρι το τελικό τεστ. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν προστίθενται οι αποτυχημένες προσπάθειες» λέει.

Αβοήθητο το ζευγάρι, Η Κ. Πέρσα Τζεφεράκου, πρόεδρος του Συλλόγου Magna Mater, έκανε συνολικά 21 προσπάθειες σε 18 χρόνια για να φτάσει στον πολυπόθητο στόχο της – τα δίδυμα αγοράκια της. «Το ζευγάρι είναι δυστυχώς μόνο του στην προσπάθεια της εξωσωματικής. Το επίδομα για κάθε προσπάθεια είναι της ντροπής Ελπίζαμε κάτι να αλλάξει με τον νέο νόμο για την εξωσωματική αλλά ακόμα τίποτα. Η πληροφόρηση και η ψυχολογική στήριξη είναι τα σημαντικότερα που προσφέρει ο σύλλογος μας στα υπογόνιμα ζευγάρια. Διαθέτουμε και κάποιους επιχορηγούμενους κύκλους (προσπάθειες) για ζευγάρια με μικρό εισόδημα και ορισμένα κέντρα προσφέρουν εντελώς δωρεάν γύρω στους 10 κύκλους τον χρόνο για άπορα ζευγάρια».

Το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, έχει θεσπίσει ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις και χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να εγκρίνει την εξωσωματική γονιμοποίηση:

Έχει μόνο δύο επιτροπές εξωσωματικής γονιμοποίησης, μία στην Αθήνα που καλύπτει τις ασφαλισμένες που κατοικούν σε όλη τη χώρα πλην της Β. Ελλάδας και μία στη Θεσσαλονίκη για τις ασφαλισμένες της Β. Ελλάδας.

Καλύπτει γυναίκες ηλικίας από 23 έως 45 ετών.

Η ασφαλισμένη πρέπει να προσφύγει σε γυναικολόγο του ΙΚΑ για τον έλεγχο των προϋποθέσεων και τον σχηματισμό του σχετικού φακέλου, ο οποίος θα σταλεί σε μία από τις δύο επιτροπές που θα εγκρίνουν – ή όχι – την ένταξη της σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ακόμα όμως και στα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τα εμπόδια είναι πολλά:
Εκτός από το παραπεμπτικό του γυναικολόγου του ΙΚΑ, απαιτούνται δύο πλήρη σπερμοδιαγράμματα του συζύγου – πρέπει ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο να μεσολαβεί διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνώ. Το ένα από αυτά πρέπει να έχει γίνει σε εργαστήριο του ΙΚΑ και το άλλο να υπογράφεται από γιατρό μικροβιολόγο – φυτοπαθολόγο ή βιολόγο και όχι από γυναικολόγο του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης!

Αν το σπερμοδιάγραμμα είναι παθολογικό, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση ενδοκρινολόγου – ουρολόγου για τα πιθανά αίτια της νόσου, τη θεραπευτική προσπάθεια που έγινε και τα αποτελέσματα που είχε.

Το ΙΚΑ εγκρίνει μόνο τέσσερις προσπάθειας για κάθε ασφαλισμένη. Κάθε ττροσττάθεια πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ανά τετράμηνο και σε διάστημα μικρότερο από δώδεκα μήνες.

Η επιτροπή κρίνει κάθε φορά δύο προσπάθειες και η ασφαλισμένη πρέπει να προχωρήσει στην πρώτη μέσα σε τρεις μήνες.

Όλα αυτά για να χορηγηθεί κατόπιν εορτής στην ασφαλισμένη – και αφού η προσπάθεια επιτύχει – το επίδομα των 352 ευρώ, δηλαδή μόνο το 10% του ποσού που ξόδεψε.

Οι αναγκαίες εξετάσεις που προηγούνται, καλύπτονται όπως και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση της εξωσωματικής. Μία σειρά φαρμάκων όμως που χρησιμοποιούν πολλά κέντρα, δεν εμπεριέχονται στο συνταγολόγιο του ΙΚΑ και δεν καλύπτονται!

Ο τρόπος λειτουργίας του ΙΚΑ είναι ένας μπούσουλας για τα περισσότερα Ταμεία που έχουν υιοθετήσει το επίδομα των 352 ευρώ για την επιτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Για εκείνη που απέτυχε, το ποσό μειώνεται περίπου στο μισό – από 150 έως 170 ευρώ. Οι περισσότερες ασφαλισμένες δεν κάνουν καν τον κόπο να υποστούν τη γραφειοκρατία για να το εισπράξουν…

Το όνειρο που διαφεύγει, σε αριθμούς

15% των ζευγαριών στην Ελλάδα έχει πρόβλημα υπογονιμότητας

250.000 υπογόνιμα ζευγάρια προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση

30.000.000 € υπολογίζεται ότι είναι ο τζίρος της τεχνητής γονιμοποίησης ετησίως

15.000 προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης γίνονται σε 50 ιδιωτικά και δημόοια κέντρα, στη χώρα χρόνο

Πόσο κοστίζει η εξωσωματική
2.500 € έως 4.000 €ανά προσπάθεια, χωρίς τα φάρμακα

Κάλυψη φαρμάκων
75% από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία

Πόσο δίνουν τα Ταμεία
352 € και μόνο για τέσσερις προσπάθειες συνολικά!