Προεμφυτευτική Διάγνωση

Με επιτυχία η πρώτη εγκυμοσύνη με προεμφυτευτική διάγνωση

Γράφει η Σοφία Νέτα

5.000 παιδιά το χρόνο με εξωσωματική γονιμοποίηση: ένα στα είκοσι παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ τα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας υπολογίζονται σε 250.000-300.000.

Παράλληλα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 12.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης και από αυτούς γεννιούνται 5.000 παιδιά, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού αριθμού των γεννήσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο ειδικός σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Πάντος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Άρωμα οικογένειας», την οποία διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «MagnaMater».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε μία νέα τεχνική, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται πρόσφατα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Με την τεχνική αυτή οι ειδικοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να μεγαλώνουν τα έμβρυα στις 6 μέρες ή στα 200 κύτταρα και στη συνέχεια να προχωρούν στην εμβρυομεταφορά. Μέχρι πρόσφατα, μετέφεραν στη μήτρα της γυναίκας έμβρυα δεύτερης ή τρίτης μέρας, δηλαδή 4-8 κυττάρων.

Η μεταφορά ωριμότερων εμβρύων, εξήγησε ο κ. Πάντος, αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας και επιτρέπει την εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών, όπως η προεμφυτευτική διάγνωση, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η προεμφυτευτική διάγνωση είναι μία μέθοδος κατά την oποία παίρνονται κύτταρα από την επιφάνεια της βλαστοκύστης και ελέγχεται το κατά πόσο μεταφέρονται συγκεκριμένα γενετικά νοσήματα, φορείς των οποίων είναι οι γονείς.

Ένα τέτοιο γενετικό νόσημα είναι η μεσογειακή αναιμία και η ινοκυστική νόσος. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας το 10% του πληθυσμού είναι φορείς της μεσογειακής αναιμίας. Μέχρι τώρα, τα ζευγάρια αυτά ελέγχονταν με αμνυοπαρακεντήσεις στη διάρκεια του πέμπτου μήνα της κύησης και εάν διαπιστωνόταν ότι το έμβρυο έπασχε, έπρεπε να γίνει διακοπή της κύησης.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με τις νέες μεθόδους προεμφυτευτικής διάγνωσης. Χάρη σε αυτές, μειώνονται σημαντικά και τα ποσοστά αποτυχημένης διάγνωσης που έχει ο προεμφυτευτικός έλεγχος ενός μόνο κυττάρου κατά την τρίτη μέρα της κύησης.

Στο Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής «Γένεσις Αθηνών», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, έχει αρχίσει η εφαρμογή της προεμ¬φυτευτικής διάγνωσης στο στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή στα 200 κύτταρα.

Η πρώτη επιτυχής εγκυμοσύνη με τη μέθοδο αυτή, σημειώθηκε σε ζευγάρι ετερόζυγων για τη μεσογειακή αναιμία. Το ζευγάρι αυτό είχε προηγουμένως υποβληθεί σε δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες με βιοψία τρίτης μέρας.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «MagnaMater» Πέρσα Τζεφεράκου υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της υπογονιμότητας, ώστε να σπάσει η προκατάληψη.