Παράταση γονιμότητας

γράφει η Πέλλα Χρηστούλη

Στο χώρο της σόουμπιζ αποτελεί κοινό μυστικό, αλλά και τάση, που φαίνεται ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και πολλές από τις λαμπερές κυρίες του χώρου, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στα πλαίσια και των επιστημονικών τοποθετήσεων που έγιναν σε πρόσφατο συνέδριο. Όπως προέκυψε, ήδη, πολλές Ευρωπαίες επιλέγουν τη λύση της κρυοσυντήρησης των ωαρίων τους, όχι μόνο αυστηρώς για λόγους υγείας, αλλά προκειμένου να παρατείνουν τη γονιμότητα τους, καθώς επιλέγουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Η λύση της κρυοσυντήρήσης ωαρίων έχει σκοπό να βοηθήσει γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, κυρίως νεαρές γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, πριν αποκτήσουν παιδιά. Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά συμπεράσματα, που ακούστηκαν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με τον τρόπο της κρυοσυ-ντήρησης τα ωάρια των γυναικών συντηρούνται μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η θεραπεία και θα είναι σε θέση να φέρουν στον κόσμο το δικό τους παιδί. Υπάρχουν όμως και οι… κοινωνικοί λόγοι που οι γυναίκες καταφεύγουν στη συγκεκριμένη λύση της κρυοσυντήρησης. Πολλές επώνυμες Ελληνίδες, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγούνται στην απόφαση να καταψύξουν τα ωάρια τους, για να γίνουν μητέρες αφού πρώτα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι στην καριέρα τους. Στη χώρα μας όμως, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του Σωματείου Γονιμότητας «Magna Mater» και μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Πέρσα Τζεφεράκου, μπορεί να υπάρχει το ενδιαφέρον, όμως ακόμη δεν υπάρχει η υποδομή για μπορέσουν οι Ελληνίδες να οδηγηθούν στη μέθοδο της κρυοσυντήρησης. Ο λόγος αυτός οδήγησε αρκετές γυναίκες από τη χώρα μας, ανάμεσα τους και κάποιες γνωστές κυρίες από το χώρο της σόουμπιζ, να απευθυνθούν σε ειδικά ιατρικά κέντρα του εξωτερικού προκειμένου να μπουν στη διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων.

 

Σχετικές αναφορές μάλιστα, απ’ όπου προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα, έδωσαν τόσο ο κ. Τάσος Αργυρίου, εμβρυολόγος και μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής όσο και ο κ. Μιχάλης Μπο-μπότης, μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος, ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με το συγκεκριμένο θέμα, που διοργανώθηκε από το Σωματείο Γονιμότητας «Magna Mater». Η πρόεδρος του Σωματείου, Πέρσα Τζεφεράκου, έχει ιδιαίτερο λόγο που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του σωματείου, καθώς μετά από 22 εξωσωματικές επεμβάσεις κατάφερε να φέρει στον κόσμο τα δύο της παιδιά.

Η κ. Πέρσα μίλησε στην «traffic» για την περιπέτεια της και αποκάλυψε τη μεγάλη ανάγκη για την ύπαρξη ενός φορέα που θα καθοδηγεί, θα στηρίζει και θα υποστηρίζει τις γυναίκες και γενικότερα τα άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. «Εδώ και αρκετά χρόνια πήρα την πρωτοβουλία να τεθεί σε λειτουργία το Σωματείο Γονιμότητας “Magna Mater”. Την απόφαση την πήρα όταν μετά από 21 εξωσωματικές κατάφερα επιτέλους με τη συγκεκριμένη μέθοδο να φέρω στον κόσμο τα δύο μου παιδιά. Σκοπός του σωματείου μας είναι όχι μόνο η ψυχολογική στήριξη, η ενημέρωση, αλλά και ηθική συμπαράσταση που πρέπει κάποιος να προσφέρει στα άτεκνα ζευγάρια, αλλά ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο να μπορούν όλα ασφαλιστικά ταμεία να καλύ-ψουνΊΌ έξοδα της εξωσωματικής». Η κ. Πέρσα αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα της θέλησης και της δύναμης που διακατέχει μια γυναίκα για να γίνει μητέρα, αλλά φανερώνει και την ταλαιπωρία που για πολλά χρόνια ακολουθεί τα άτεκνα ζευγάρια, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη απόφαση στη ζωή τους, δίνοντας το δικό τους δύσκολο και επίπονο αγώνα μέχρι να γίνουν γονείς.

Σήμερα ζει ευτυχισμένη μεγαλώνοντας τα δύο δίδυμα παιδιά της και αποκλειστικά έχει παραδοθεί στο Σωματείο Γονιμότητας προκειμένου να βοηθηθούν άτεκνα ζευγάρια να κάνουν τη σωστή επιλογή και να ενημερωθούν για κάθε λύση που προτείνει η επιστήμη. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το Σωματείο είναι ένας φορέας μη κερδοσκοπικός και τα ζευγάρια που επιθυμούν να έχουν μια επαφή μπορούν να επικοινωνούν στο 210-9011706.